Bodhi Linux

Bodhi Linux

Indlægaf Boerlum » ons 20. feb 2013 03:58

Efter en samtale om Bodhi Linux på linuxin.dk, fik jeg lyst til at skrive om hvad jeg gør mht. konfiguration med videre. Det blev til en længere lidt snakkende tekst.

Hvis i bruger tid på at læse den, må i gerne komme med kritik.
Senest rettet af Boerlum tors 21. feb 2013 12:54, rettet i alt 4 gange.
Brugeravatar
Boerlum
 
Indlæg: 29
Tilmeldt: tors 10. feb 2011 22:40
Brugererfaring med Linux:: Lidt øvet

Det første jeg gjorde, efter at havde installeret Bodhi Linu

Indlægaf Boerlum » ons 20. feb 2013 19:52

og et utal andre Ubuntu baserede distributioner.

Regnvejr igen, en ny brygget kande kaffe og to øl på køl. Ny installeret Bodhi 2.2.x på en ren harddisk og amerikansk tastaturlayout på en dansk computer. Den var da vist gal, så det måtte rettes og det er nemt gjort i E17. Jeg gav 'programtasten' et hak og i menuen gik jeg til --> Settings --> Modules.

Modul-Serrings.jpg


Her fandt jeg modulet 'Keyboard' i første tab, aktiverede modulet og lukkede. I E17 kan man taste
'alt Esk' sammen og aktivere en luncher der minder meget om 'Gnome-Do'. Så det gjorde jeg og tastede key 'Enter' for at starte Keyboard modulet.

Keyboard-Settings.jpg


Og så var det bare at aktivere Dansk keyboard og slette USA keybord - og mit lille problem var løst.

Det er almindelig god praksis at hente de nyeste pakkere, til ens nye installation, som noget af det første. Så jeg åbnede en terminal og eskalerede mine rettigheder med sudo -i og derefter kørte jeg kommandoen:

Kode: Vælg alt
apt-get update && apt-get disk-upgrade


Der er ikke meget at opdatere på en ny installeret Bodhi, så det tog ikke meget længere, end det tog mig at fylde mit kaffe krus.

Swappiness er en system parameter der fortællere kernen, hvor aggressivt processer skal flyttes fra REM og over til SWAP. på disk, swappiness gives ved et tal mellem 0 & 99.
På Ubuntu og dens yngel, er swappiness som default sat til 60, det betyder vulgært sagt, at når 40% af RAM er i brug, skal Kernen begynde at flytte processer fra RAM til SWAP. på disk, således at cirka 60% af RAM er tilgængelig, for nye processer. Og det er fint på en public server der får mange foresprøgelser og så videre, men på en almindelig computer og en privat servere, kommere det nemt til at føles som om, at systemet er lige så træg og tung som kold råolie; så det er noget jeg altid ændre på.

I terminalen eksekere jeg som root:

Kode: Vælg alt
sysctl swappiness=10


Dette ændre swappiness fra 60 til 10 og falder tilbage til default som er 60 ved næste reboot. Så jeg vil også havde ændret konfigurationen af sysctl hvis fil er i /etc mappen, så den fil åbner jeg i nano:

Kode: Vælg alt
nano etc/sysctl.conf
.

Nu er der for mig kun en ting at gøre og det er at tilføje denne linje til sysctil.conf:

Kode: Vælg alt
vm.swappiness=10
.

Gemme den redigerede fil og afslutte nano.NB i nano er tegnet ^O notation for knapperne 'Ctrl o' for at gemme og ^X notation for knapperne 'ctrl x' for at afslutte nano.

Boot Splash er ikke lige min kop the, jeg har en vane med tilføje en ekstern disk til min /etc/fstab (HUSK ALTID at lave en cp fstab fstab.backup inden fstab filen redigeres). Men altså nogle gange er sdb1 ikke tilstede, jeg kan jo havde taget min computer med i byen eller bare slukket for den eksterne. Der sker så det under opstart, at systemet kommer med en meddeles à la "sdb1 mangler, hvad vil du gøre ved det? Men hvis Boot Splash er aktiv er det eneste jeg ser, et mere eller mindre smukt tapet der er draperet henover den information, som systemet afventer min reaktion på; netto resultat heraf er, systemet hænger og ikke starter op. Så jeg bliver næsten nød til at redigere min grub konfiguration, som kan findes i mappen /etc/default/.

I terminalen eksekvere jeg følgende, som root:

Kode: Vælg alt
cp /etc/default/grub /etc/default/grub.backup


Nu da der er en backup af min grub fil, er det sikkert at åbne filen og redigere den:

Kode: Vælg alt
nano /etc/default/grub.


Jeg redigere min grub fil så de aktive linjer ser ud således:

Kode: Vælg alt
GRUB_DEFAULT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=fals
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=""
GRUB_CMDLINE_LINUX=""


Linjen grub_distributor og kommentar med videre redigere jeg ikke i. Nu da jeg har redigeret min grub, skal grub opdateres og for at taste om det hele spillere, genstarter jeg også lige hele butikken:

Kode: Vælg alt
update-grub && reboot.


Det gjorde mig glad, min computer genstartede hurtigt, uden problemer og uden Boot Splash - nice. Men nu vil jeg havde forbindelse til mit USB lydkort med dens 32bit Buur Borwn processer, så jeg kan få musik og lyd i god kvalitet fra mit anlæg. Det kræver lidt massage og denne opskrift fungere på alle distributioner.

Jeg åbner en terminal og eskalere min rettigheder med:

Kode: Vælg alt
sudo -i


bare fordi jeg kan og at jeg alligevel får brug for det. Jeg åbner en ny tekst fil i nano

Kode: Vælg alt
nano


og smider disse 10 linjer ind i tekst filen:

Kode: Vælg alt
#!/bin/bash
cat /proc/asound/cards
echo -n "Select device > "
read text
echo -e "defaults.ctl.card $text\ndefaults.pcm.card $text\ndefaults.timer.card $text" >.asoundrc
cat .asoundrc
sleep 2
exit


'Ctrl o' for at gemme filen og gemmer den som sound.sh og derefter 'Ctrl x' for at afslutte nano. Men nu skal jeg havde min fil til at gøre noget, så jeg eskalere fil rettigheder med:

Kode: Vælg alt
chmod 755 sound.sh && cp sound.sh /bin/sound.sh


Dette giver alle ret til at eksekvere filen som et program og så er den også kopieret til /bin mappen.

Fordi jeg er en doven hund, opretter jeg et alias i /home/user/.bashrc. Gode gamle nano atter engang, nano .bashrc og tilføjer linjen alias æ='sound.sh'.
Næste gang jeg logger ind, kan jeg i en terminal nøjes med at skrive æ, men for nu må jeg finde mig i at taste sound.sh for at vælge default lydkort.

Og så er det tid for kaffe, for NemId skal jo havde sin java, så pakkerne open-7-jre, icedtea-7-plugin kan ikke undværes, så de bliver installeret med en:

Kode: Vælg alt
apt-get install openjdk-7-jre  icedtea-7-plugin


Jeg kan næsten ikke undvære guake terminalen, hvilket muligvis er grunden til, at jeg får lyst til at skyde mig selv, når jeg sidder foran en windows maskine.
Jeg syntes at banshee er den bedste 'alt i en' medieafspiller med videre, men jeg foretrækkere at hører talte ord i vlc, fordi jeg godt kan lide dens 'dynamic range compression', så dem installere jeg, sammen med gstreamer0.10-fluendo-plugin-mp3-partner, som jeg købte for lang tid siden.
Jeg bruger cryptkeeper til mine krypterede EncFS mapper, og så er det vist på tide, at jeg får hentet alt mit skrammel ind fra min BackUp mappe, når den nu er dekrypteret.
Og fordi jeg er doven, installere jeg deja-dup, selv om jeg godt ved at duplicity er mere fleksibel uden GUI og egentlig ikke er så svær at bruge - og måske man bare skulle hakke nogle bash scrips sammen og sætte nogle cron jobs og slippe af med deja-dup afhængigheden.

I dampen fra kaffekruset, til lyden af Niel Young og mindet om panik angsten, ved tanken om en ødelagt backup der ikke vil gendanne /home/user/, slår det mig, at jeg allerede er langt forbi det første jeg gjorde, efter at jeg havde installeret Bodhi Linux 2.2.x.
Senest rettet af Boerlum man 25. feb 2013 17:50, rettet i alt 6 gange.
Brugeravatar
Boerlum
 
Indlæg: 29
Tilmeldt: tors 10. feb 2011 22:40
Brugererfaring med Linux:: Lidt øvet

Re: Bodhi Linux

Indlægaf Uffe » ons 20. feb 2013 20:29

Hej Boerlum

Fin artikel :thumbup:

Boerlum skrev:Hvis i bruger tid på at læse artiklen, må i gerne komme med kritik.


I lyset af at vi primært prøver at henvende os til de mindre øvede, (det skal dog ikke på nogen måde udelukke de øvede :grin: ) er der nogle ting jeg synes måske kunne bruge en lidt uddybende forklaring. Det er altid en balancegang med hvor meget det skal pindes ud for at det er forståeligt uden ret meget forhåndsviden og uden at det bliver kedeligt for dem som har prøvet lidt mere :wink:
Hvis det primært er de sidste du henvender dig til, så :thumbup: :thumbup: :cheers:

Jeg har to spørgsmål:
eskalerede mine rettigheder med sudo -i
jeg har prøvet søge på kommandoen men har ikke fundet den nogen steder. Er det noget E17 specifikt til erstatning for sudo su ?

-og ang. de uøvede
'Ctrl x' for at lukke filen og gemmer den som sound.sh.
mangler du ikke Ctrl o først for at gemme ? Nano er dejlig til mange ting (men - jeg kender ikke nogen der uden videre ved at ٨ betyder Ctrl - jeg gjorde ikke første gang) så måske det er en relevant oplysning :wave:
Mvh.
Uffe

Ubuntu minimal m/ Mate desktop 64bit
Asrock N68-GE3 UCC - AMD X4 640 - 4 Gb Kingston ram
OCZ Vertex 4 SSD 60 Gb + 500 Gb WD sATA HD

Ultimate Edition 2.9 64bit
Asrock 2core 1333-2.66G - 2 Gb Kingston ram
750 Gb Samsung WD sATA HD
Plextor DVD-RW - Asus 24" fladskærm

Omega T107, 7" Kina Android tablet
Brugeravatar
Uffe
Site Admin
Site Admin
 
Indlæg: 2105
Tilmeldt: man 20. apr 2009 15:42
Geografisk sted: Hornslet, Syddjurs
Brugererfaring med Linux:: Øvet

Re: Bodhi Linux

Indlægaf Boerlum » tors 21. feb 2013 00:08

#Uffe

Tak for kritik, på den måde bliver vi alle klogere :red-cheers:

Det som sudo gør, er at udføre opgaver som en anden bruger, sædvanligvis root, altså i stil med; "stedfortræder gør dette."

Med -i flaget får bruger et simuleret login som stedfortræder, min stedfortræder er root, min venindes stedfortræder er mig, fordi hun ikke er medlem af gruppen wheel (administrator).

Du kan læse mere her http://ss64.com/bash/sudo.html

Med
Kode: Vælg alt
sudo -i
får jeg de sammen rettigheder som med
Kode: Vælg alt
su
, men su kræver at der er en aktiv root konto, og det har jeg valgt ikke at havde.

Har smidt en linje ind der burde i møde komme spørgsmålet om nano og redigeret lidt, for at gøre det mere læse venligt :cheers:
Brugeravatar
Boerlum
 
Indlæg: 29
Tilmeldt: tors 10. feb 2011 22:40
Brugererfaring med Linux:: Lidt øvet

Re: Bodhi Linux

Indlægaf Boerlum » man 25. feb 2013 17:57

Boerlum skrev:#Uffe

Tak for kritik, på den måde bliver vi alle klogere :red-cheers:

Det som sudo gør, er at udføre opgaver som en anden bruger, sædvanligvis root, altså i stil med; "stedfortræder gør dette."

Med -i flaget får bruger et simuleret login som stedfortræder, min stedfortræder er root, min venindes stedfortræder er mig, fordi hun ikke er medlem af gruppen wheel (administrator).

Du kan læse mere her http://ss64.com/bash/sudo.html

Med
Kode: Vælg alt
sudo -i
får jeg de sammen rettigheder som med
Kode: Vælg alt
su
, men su kræver at der er en aktiv root konto, og det har jeg valgt ikke at havde.

Har smidt en linje ind der burde i møde komme spørgsmålet om nano og redigeret lidt, for at gøre det mere læse venligt
:cheers:
Brugeravatar
Boerlum
 
Indlæg: 29
Tilmeldt: tors 10. feb 2011 22:40
Brugererfaring med Linux:: Lidt øvet


Tilbage til Diverse distributioner

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 1 gæst

cron