Fujitsu Siemens Amelo LA1703

Fujitsu Siemens Amelo LA1703

Indlægaf Uffe » søn 10. feb 2013 12:03

Fujitsu Siemens Amelo LA1703

En ikke helt ny sag som man bare lige installerer på.
Den jeg har prøvet med er med en AMD dualcore Mobile Sempron 3200 på 1,6GHz, 512Mb ram.
Født med MS Vista home basic der tog ca. 15 minutter om at boote.

Den vil ikke kunne køre fornuftigt med en ny stor Linux-dist med så få ram så det må være en let dist som fx. Puppy, Lubuntu eller lignende.
Maskinens grafikkort er drilsk, det bliver formentlig tolket forkert både live og ved installation. Med en Live-CD er kun muligt at komme til lige før skrivebordet, så går skærmen i sort.

Det lykkedes at installere Lubuntu 12.04 ved at hente Alternativ-ISO'en og fremgangsmåden er her (stykket sammen af diverse hjælp) :smile: En stor del af oplysningerne kommer også fra denne side.

Der er brug for netadgang og Wi-Fi kan ikke sættes op på nuværende tidspunkt, så tilslut et netkabel.
Boot op fra CD'en og vælg nomodeset
nomodeset.png
Billedet er lånt og kun for at forklare hvor det gøres :-)
Det gøres ved at trykke på F6, vælge med piletasterne og markere med "Enter". Luk det lille vindue med "Esc" og vælg "Installer Lubuntu" (der er ikke mulighed for at afprøve live med en alternate-CD) Husk at aktivere netforbindelsen med "Fn+F2" tasterne.
Selve installationen er rimelig simpel, ikke så automatiseret og grafisk pyntet som på en Live-CD, men den er til at finde ud af.

(*)Efter installationen, når der rebootes, er det med at være opmærksom :!: Gruben vises ikke medmindre at der trykkes på "Esc" så snart den blinkende cursor forsvinder i øverste venstre hjørne. Vælg der at starte i "Recovery mode" og aktiver samtidigt netforbindelsen igen hvis ikke netlampen lyser.
I Recovery mode vælges først at "Aktivere netværk" (der kan godt gå lang tid før den er færdig med det).
Dernæst vælges at "Gå til en rodskalpromt" - derved får du en hvid linie i bunden af skærmen hvor du som root kan udføre kommandoer.(*)

Du starter med at opdatere maskinen og da du for nuværende er root skal der ikke bruges "sudo", så:
Kode: Vælg alt
apt-get update

Kode: Vælg alt
apt-get upgrade
- når den be'r dig om at godkende ved at trykke "j" måtte jeg bruge "y" i stedet :wink:

Efter endt opdatering og Inden der genstartes er der lige en ting mere, nemlig et forsøg på at få maskinene til at vise Gruben ordentligt
Kode: Vælg alt
nano /etc/default/grub
så vil du få noget ala det her
Kode: Vælg alt
GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""
ændr det til
Kode: Vælg alt
GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nomodeset"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""
Gem ændringen i Nano ved at trykke "Ctrl+o"(bogstavet o) accepter med "Enter" og luk Nano med "Ctrl+x" og opdater så Grub
Kode: Vælg alt
update-grub

så genstart
Kode: Vælg alt
reboot
- nu skal du gentage afsnittet markeret med (*) på nær at Gruben bør være synlig nu uden at trykke på "Esc".
Nu skal vi ha' ordnet grafikdriveren. Der kom undervejs i installationen af den (så vidt jeg husker) :wink: besked om nogle pakker der mangler, der er det bare om at følge de beskeder der kommer.
Kode: Vælg alt
apt-get install build-essential
Kode: Vælg alt
apt-get install autoconf automake1.9 libtool git xutils xutils-dev
Kode: Vælg alt
apt-get build-dep xserver-xorg-video-openchrome
Det var så her jeg mener at der blev bedt om installation af nogle flere pakker
Kode: Vælg alt
apt-get install pkg-config xserver-xorg-dev libxext-dev libxv-dev libxvmc-dev

Så skal driveren hentes fra git og kompileres
Kode: Vælg alt
git clone git://anongit.freedesktop.org/openchrome/xf86-video-openchrome
Kode: Vælg alt
cd xf86-video-openchrome
Kode: Vælg alt
./autogen.sh --prefix=/usr --enable-debug --enable-xv-debug
Kode: Vælg alt
make
Kode: Vælg alt
sudo make install
Hvis at er gået som det skal er det nu muligt - med lidt tålmodighed undervejs, det er ikke nogen hurtig maskine - at genstarte
Kode: Vælg alt
reboot
og komme til skrivebordet. :crossfingers:

Nu skal jeg så ha' fundet ud af at få Wi-Fi og lyd til at virke :roll:

:cheers:
Mvh.
Uffe

Ubuntu minimal m/ Mate desktop 64bit
Asrock N68-GE3 UCC - AMD X4 640 - 4 Gb Kingston ram
OCZ Vertex 4 SSD 60 Gb + 500 Gb WD sATA HD

Ultimate Edition 2.9 64bit
Asrock 2core 1333-2.66G - 2 Gb Kingston ram
750 Gb Samsung WD sATA HD
Plextor DVD-RW - Asus 24" fladskærm

Omega T107, 7" Kina Android tablet
Brugeravatar
Uffe
Site Admin
Site Admin
 
Indlæg: 2105
Tilmeldt: man 20. apr 2009 15:42
Geografisk sted: Hornslet, Syddjurs
Brugererfaring med Linux:: Øvet

Re: Fujitsu Siemens Amelo LA1703

Indlægaf Uffe » søn 10. feb 2013 23:30

Lydproblemet er (næsten) udbedret. Jeg installerede pulse på maskinen
Kode: Vælg alt
sudo apt-get install pulseaudio
Kode: Vælg alt
sudo apt-get install pavucontrol
hvorefter at jeg har lyd i headset-stikket og efter vumeter-barerne i pulse mikseren at dømme bliver der også sendt til den indbyggede højttaler.
Det viser sig også at ejeren af maskinen altid har et par små højtalere tilsluttet så gad vide om den indbyggede højttaler overhovedet virker :scratch:
Mvh.
Uffe

Ubuntu minimal m/ Mate desktop 64bit
Asrock N68-GE3 UCC - AMD X4 640 - 4 Gb Kingston ram
OCZ Vertex 4 SSD 60 Gb + 500 Gb WD sATA HD

Ultimate Edition 2.9 64bit
Asrock 2core 1333-2.66G - 2 Gb Kingston ram
750 Gb Samsung WD sATA HD
Plextor DVD-RW - Asus 24" fladskærm

Omega T107, 7" Kina Android tablet
Brugeravatar
Uffe
Site Admin
Site Admin
 
Indlæg: 2105
Tilmeldt: man 20. apr 2009 15:42
Geografisk sted: Hornslet, Syddjurs
Brugererfaring med Linux:: Øvet

Re: Fujitsu Siemens Amelo LA1703

Indlægaf Uffe » tirs 12. feb 2013 20:57

Blæseren kørte ikke efter belastningen af maskinen. Den startede op med at blæseren kørte op og ned i fart under boot, men efter log-in var der ret hurtigt ikke køling nok.

Efter noget søgen fandt jeg det her som ser ud til at hjælpe samtidigt har det givet en roligere skærm :wink:
Kode: Vælg alt
sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/jupiter
Kode: Vælg alt
sudo apt-get update
Kode: Vælg alt
sudo apt-get install jupiter
og selvfølgelig sige ja til de ekstra pakker der bliver bedt om.

Programmet virker ikke før efter en genstart. :!:

Under "Performance" har jeg sat den til "Power on demand". Før kunne man næsten spejle æg på, nu viser den at temperaturen er 48ºC
Mvh.
Uffe

Ubuntu minimal m/ Mate desktop 64bit
Asrock N68-GE3 UCC - AMD X4 640 - 4 Gb Kingston ram
OCZ Vertex 4 SSD 60 Gb + 500 Gb WD sATA HD

Ultimate Edition 2.9 64bit
Asrock 2core 1333-2.66G - 2 Gb Kingston ram
750 Gb Samsung WD sATA HD
Plextor DVD-RW - Asus 24" fladskærm

Omega T107, 7" Kina Android tablet
Brugeravatar
Uffe
Site Admin
Site Admin
 
Indlæg: 2105
Tilmeldt: man 20. apr 2009 15:42
Geografisk sted: Hornslet, Syddjurs
Brugererfaring med Linux:: Øvet

Re: Fujitsu Siemens Amelo LA1703

Indlægaf Uffe » tors 14. feb 2013 17:39

Jeg har ikke kunne få det indbyggede WiFi kort til at virke - driverproblem - men løste det smertefrit med et meget lille USB-modem til godt 100 kroner som er understøttet af kernedriverne og gav mig trådløs netforbindelse i løbet af sekunder. :grin:
Mvh.
Uffe

Ubuntu minimal m/ Mate desktop 64bit
Asrock N68-GE3 UCC - AMD X4 640 - 4 Gb Kingston ram
OCZ Vertex 4 SSD 60 Gb + 500 Gb WD sATA HD

Ultimate Edition 2.9 64bit
Asrock 2core 1333-2.66G - 2 Gb Kingston ram
750 Gb Samsung WD sATA HD
Plextor DVD-RW - Asus 24" fladskærm

Omega T107, 7" Kina Android tablet
Brugeravatar
Uffe
Site Admin
Site Admin
 
Indlæg: 2105
Tilmeldt: man 20. apr 2009 15:42
Geografisk sted: Hornslet, Syddjurs
Brugererfaring med Linux:: Øvet

Re: Fujitsu Siemens Amelo LA1703

Indlægaf mjjzf » fre 15. feb 2013 12:33

De er altså rigtigt fine, de små USB-ting. Jeg har altid været nervøs ved de længere, fordi børnene kan være lidt voldsomme ved computeren, og man skal ikke tippe en laptop ret mange grader, før det knækker en USB-stick... men i det format er der jo ikke noget at være bekymret for. Ved du, hvilken driver/hvilket chipset den bruger?
Brugeravatar
mjjzf
Site Admin
Site Admin
 
Indlæg: 508
Tilmeldt: man 14. mar 2011 01:32
Geografisk sted: Valby, Danmark
Brugererfaring med Linux:: Meget øvet

Re: Fujitsu Siemens Amelo LA1703

Indlægaf mjjzf » fre 15. feb 2013 12:34

Nå ja, og så et lille bonuspoint til dem for at skrive Linux på i listen over understøttede platforme.
Brugeravatar
mjjzf
Site Admin
Site Admin
 
Indlæg: 508
Tilmeldt: man 14. mar 2011 01:32
Geografisk sted: Valby, Danmark
Brugererfaring med Linux:: Meget øvet

Re: Fujitsu Siemens Amelo LA1703

Indlægaf Uffe » fre 15. feb 2013 17:11

mjjzf skrev: Ved du, hvilken driver/hvilket chipset den bruger?

Hej Morten.

Der skulle ikke installeres nogen driver. Maskinen fandt den selv og i løbet af få sekunder poppede det op på skærmen at den havde fundet tilgængelige trådløse netværker. Så var det bare at vælge det rigtige, taste adgangskoden og et kort øjeblik efter var den på nettet.

Chipset?..... Nej, desværre og maskinen er afleveret til ejerkvinden :smile: Jeg skal prøve at undersøge det næste gang jeg er i nærheden af maskinen. Hvordan finder jeg egentlig ud af det? Er det lsusb og så google ID'et eller hvad :?:

:cheers:
Mvh.
Uffe

Ubuntu minimal m/ Mate desktop 64bit
Asrock N68-GE3 UCC - AMD X4 640 - 4 Gb Kingston ram
OCZ Vertex 4 SSD 60 Gb + 500 Gb WD sATA HD

Ultimate Edition 2.9 64bit
Asrock 2core 1333-2.66G - 2 Gb Kingston ram
750 Gb Samsung WD sATA HD
Plextor DVD-RW - Asus 24" fladskærm

Omega T107, 7" Kina Android tablet
Brugeravatar
Uffe
Site Admin
Site Admin
 
Indlæg: 2105
Tilmeldt: man 20. apr 2009 15:42
Geografisk sted: Hornslet, Syddjurs
Brugererfaring med Linux:: Øvet

Re: Fujitsu Siemens Amelo LA1703

Indlægaf Birthe » ons 6. mar 2013 01:00

Hej Uffe og Morten
Edimax Technology Co., Ltd EW-7811Un 802.11n Wireless Adapter [Realtek RTL8188CUS]

Virkede lige med det samme på Zorin 6.1 - nemmere KAN :grin: det ikke blive.
"World's Smallest" står der uden på pakken. Om den er det - eller hvornår den evt. har været det, kan jeg ikke udtale mig om, men den kan let blive væk. :grin:
Mvh. Birthe

Lenovo T500 Intel Core 2 Duo 2.53 GHz, 2 GB DDR3, 160GB 7200rpm, ATI Mobility Radeon HD 3650, Mint 17.2 Mate
Lenovo X100e 2gb ram, AMD Athlon Neo MV-40 / 1.6 GHz, ATI Mobility Radeon HD 3200, zorin 6.4 core
Acer Aspire One zg5, Intel Atom N270, 1.6 GHz, integreret grafik, 1gb ram, 160 gb hd. (Mint 17.3 Mate)
Brugeravatar
Birthe
Site Admin
Site Admin
 
Indlæg: 2526
Tilmeldt: lør 30. okt 2010 09:09
Geografisk sted: Odense, Fyn
Brugererfaring med Linux:: Lidt øvet

Re: Fujitsu Siemens Amelo LA1703

Indlægaf mjjzf » ons 6. mar 2013 11:03

Uffe skrev:Chipset?..... Nej, desværre og maskinen er afleveret til ejerkvinden :smile: Jeg skal prøve at undersøge det næste gang jeg er i nærheden af maskinen. Hvordan finder jeg egentlig ud af det? Er det lsusb og så google ID'et eller hvad

Nej - du får mere ud af lspci - det plejer at gå hurtigere med at bruge lspci | grep net.
Med lsmod får man at vide, hvilke moduler der er loaded.
Brugeravatar
mjjzf
Site Admin
Site Admin
 
Indlæg: 508
Tilmeldt: man 14. mar 2011 01:32
Geografisk sted: Valby, Danmark
Brugererfaring med Linux:: Meget øvet


Tilbage til Laptop

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 1 gæst

cron